За какво реално ни е математика?

math lessons

Ще помислите: „За какво точно ми е притрябвала математиката“. Ами тя ни помага да разгадаваме всекидневни проблеми.

Помислете относително колко пъти през деня се срещате с математика?

Ставате, виждате стения часовник и върху него – цифри и числа. Преглъщайки от питието си рано сутрин, решавате да включите любимата си телевизионна програма, взимате дистанционното и пак цифри. Ядете и искате да се обадите на приятеля, с когото имате днес среща. Грабвате гсм-а, който е препълнен с цифри – телефонни номера, чипове и платки (Но ако я нямаше математиката, дали щеше да има мобилни телефони?). Поглеждате отново часовника на стената – има необходимото време. Искате да посетите пазара. Създавате списък на нещата, които ще закупите и изчислявате, какви точно финанси ще е хубаво да вземете.

Днес ще карате кола или ще позлвате трамвая, ще работите на лаптоп, ще играете на игри и т.н. През целия ден ще Ви е наложително непрекъснато да изчислявате и вземате решение за различни задачи по математика без дори реално да го съзнавате, защото математиката е във всичко и е навсякъде. Тя е като кислорода. Нашият свят не би съществувал с липса на математиката. Благодарение на нея се развиват всички науки и технологии. Благодарение на нея имаме смартфони, леки коли, лаптопи и всеки един вид джунджурийки, които ни помагат или забавляват.

Това е мили деца и по-големи, не харесвате или харесвате – без математика не може. Харесвайте математиката – задачите обвързани с време, движение, пари, дати, работа и геометрия и други задачи ни тренират за трудностите в живота. Може и да не я харесвате, не я отписвайте изцяло.

Може някой да попита „но как да я науча тази математика като всичко е много сложно?“.

Практикувайте. За да сте наистина добри в даден спорт нужно е да практикувате, същото е и в математиката. С тренировките се изграждат пътечки в мозъка (невронни връзки), умът ни които използва. Смятайки определен тип задача вие правите пътечка, утъпквайки с всяко подобно решение и всеки следващ път би ви било по-лесно.
Продължете тук: решаване на задачи по математика

Posted in Без категория.